Löpning efter förlossning

Jag har märkt ett väldigt stort intresse för just löpning efter förlossning och tänkte därför förtydliga och uppdatera ett tidigare inlägg om just detta!

Det råder en del delade meningar om när man kan starta/återuppta löpning efter förlossning.

De faktorer som påverkar när man kan börja med löpning är:

  • Kvarvarande hormoner sen graviditeten i upp till 4 månader
  • Förberedande styrketräning och konditionsträning
  • Försvagad bäckenbottenmuskulatur

Det kan vara ganska individuellt när det är passande att börja med löpträning men de ovan nämnda faktorerna är de som styr det. Hormoner som utlöst foglossning under graviditeten kan finnas kvar i 4 månader efter förlossningen och därför blir det en minimumgräns för när det är ok att börja.

Att man förberett kroppen innan för löpning genom styrketräning är självklart och då gärna sedan efterkontrollen och 2-3 ggr/vecka. De muskler man bör fokusera på är de posturala och att de inte har för stort tryck på bäckenbottenmuskulaturen.

Bäckenbottenmuskulaturen är grunden för all annan träning och det kan inte nog understrykas vikten av daglig, varierad knipträning för att du ska kunna börja med löpning.

Andra rekommendationer

Vissa barnmorskor, sjukhus eller experter säger att man kan börja när man får grönt på efterkontrollen och ännu tidigare om man haft en okomplicerad förlossning utan att bli sydd.

Jag tror det är väldigt för tidigt även för den som kniptränat bra. Risken för framfall och inkontinens ökar ju vid stötar mot bäckenbotten som fortfarande påverkas av hormoner från graviditeten. Detta hormon kvarstår uppemot 4 månader (ibland längre)och ökar då risken för bestående skador. Det har inte bara varit en enorm påfrestning under graviditeten utan förlossningen har gjort att det tar ett tag att återfå styrkan i muskulaturen. I början är det svårt att hitta musklerna som ni vet, och så ska man träna löpning och slita på dessa redan slitna muskler ? Inte klokt. Nej, bygg upp det som är svagt först och ge dig sedan ut i spåret stark och med självförtroende!

Hej hej!