Grymma pilatesboll-övningar

Jag använder pilatesbollen ganska ofta i träningen och man kan verkligen träna både lätt och hårt.

En bra nybörjarövning är sittande core stabilisering. Den passar både för gravid som för nybliven mamma och kan vara en övning för att hitta aktiveringen av de djupa magmusklerna på nytt efter förlossningen. Det är främst för första trimestern den här övningen passar för.

Man aktiverar de djupa coremusklerna och viktigt att tänka på är att under utandning pressa in magmusklerna och hålla de spända under övningen. Forcera aldrig andning som man kan se vissa göra vid styrketräning. En forcerad andning skapar ett enormt tryck mot bäckenbotten och är man inte helt van bryter det ner muskulaturen.

En mer avancerad övning är liggande bålrotation. Även denna övning passar för första trimestern. Börja med att känna in övningen utan vikt men håll sedan en hantel i ett grepp.

Du jobbar med coremusklerna såväl som statiskt för rumpa och lår. Tänk på att övningen ska utföras med kontroll och i långsamt tempo. Tänk på som i föregående övning på att under utandning dra in magen mot ryggraden och hålla anspänningen där. Rotera hanteln till varje axel samtidigt som du håller resten av kroppen kontrollerad. Känn hur dina magmuskler får jobba.

Det finns massor med övningar men det här är 2 bra för coremuskulaturen!