Träning under andra trimestern

Veckorna 13-27 räknas som den andra trimestern och nu börjar magen växa, lederna blir rörligare, och större tyngd läggs på bäckenbotten.

De flesta slipper lida av illamående nu och istället känner man sig piggare och därmed mer tillfreds. Det är väldigt individuellt när magen börjar växa men när den börjar puta särar raka bukmuskeln på sig och där för är det inte bra att utföra situps tex.

Eftersom den växande magen lägger större tyngd på bäckenbotten, är det bäst att inte utföra hopp i träningen, såsom löpning, high impact aerobics mm. Träning med hopp i medför också att pulsen i många fall ligger för högt. En bra barometer är att kunna föra ett samtal under träningspasset. ”Walk and talk”

Avslappningshormoner börjar utsöndras, för att göra kroppen redo inför förlossningen. Dessa hormoner medför att  man blir sårbar för ytterlägen. Har du börjat känna av foglossning när du går snabbt tex? Det är hormonet relaxin som gör dina leder rörligare och därför är det bra att inte snedbelasta bäckenet, ta mindre steg och inte utföra de övningar  som utlöser smärta.

I gruppträning utför man ofta utfall och det är ett exempel på en övning som snedbelastar bäckenet. Gör gärna istället knäböj.

En annan typ av övning som inte rekommenderas är övningar som är ovanför huvudet. De trycker hårt mot buken och pressar inte bara hårt mot bäckenet men kan också vara skadligt för ditt barn.

Eftersom magen växer ställs det högre krav på ryggen och nacken. Lägg gärna lite extra tid på att träna dessa delar!

När jag var gravid levde jag i princip på crosstrainern =) väldigt bra konditionsträning när man blir tyngre och belastar inte leder med stötar så testa dig fram på de olika som finns. OBS! Varianten där man ska föra ut benen åt sidan är inte bra dock.

 

Lycka till med träningen!