Träning efter förlossning och mina tjejer

Minatjejer

 

Mina tjejer =)

Nina har fått större behov av lek och det har ju gjort att Vendela tycker hon är festlig. När hon ser sin stora syster ger hon till glädjeskrik och vem gillar inte att känna sig poppis? Nu är det kul att vara storasyster!

Jag tänkte egentligen fokusera på enbart träning i detta inlägg, men ibland är det svårt =)

Den vaginala delen

Iallafall vill jag ägna uppmärksamheten åt slidan- förlossningskanalen. Man pratar ofta om bäckenbotten och att de flesta problem utgår ifrån att bäckenbotten är svag. Under en förlossning tänjs dock slidväggen ut och man kan få kraftigt nedsatt funktion genom försämrad tonus. Det är relativt vanligt för nyblivna mammor men blir bättre med tiden. Man kan träna även denna muskulatur och det är alltid bra att känna till hur den ser ut för att kunna visualisera träningen! (Passa på att lägga lite tid på detta även du som är gravid)

Vagina

Som ni  ser på bilden så ligger slidan inte rakt upp utan lite bakåt tills den slutligen övergår till livmodern som ligger ovanpå urinblåsan. Slidan har en muskelstruktur som gör att den kan dra ihop sig som ett dragspel. Därför kan man träna även denna del genom att pressa muskulaturen upp mot livmodern. Det är bäst att börja med vanlig bäckenbottenträning(BBT) först för att känna skillnaden på hur aktiveringen skiljer sig åt.

För dig som har tränat BBT och känner dig säker i det, kan börja med att i etapper pressa upp i tre lägen, eller vad du föredrar. Först drar upp den första delen från öppningen och en liten bit upp. Håll i två sekunder. Pressa lite längre upp och håll i två sekunder. Pressa hela vägen upp och håll i två sekunder.

Jag återkommer om utförligare program!