Skogslöpning och nybörjartips

imageJag var bara tvungen att avsluta joggen i skogen med att ligga lite på ängen i närheten och kolla på molnen som passerade förbi. Det är avslappning det!

Nu är en riktigt skön tid att börja med löpning. Det är ljust, doftar gott och man har många löpsugna som håller en sällskap på vägar och stigar. Jag har upptäckt att ett uppskattat löpupplägg hos mina kunder har varit pyramidform. I början när man behöver blanda gång med jogg så är det motiverande att gå upp och nerför en ”pyramid”. Ett exempel för en mamma som vill börja med löpning kan vara att jogga 15 sek, gå 15 sek, jogga 30 sek, vila 30 sek, jogga 1 min, gå 1 min, jogga 70 sek, gå 70 sek, jogga 1 min, gå 1 min, jogga 30 sek, gå 30 sek, jogga 15 sek och gå 15 sek. Värm upp pyramiden med minst 5 rask gång och avsluta på samma sätt. Kombinera gärna med några tuffa backar som du går raskt i. Rumpmuskulaturen och konditionen får jobba extra och det förbereder dig även för mer löpning.

För dig som är gravid är det inte rekommenderat att börja med löpning om du inte tränat det regelbundet i minst 2 månader innan. Dvs 3 ggr/vecka. Om du däremot är van vid löpning så är det bra för både bebis, bäckenbotten och kroppen som helhet att blanda lätt jogg med gång. Under den sista trimestern har dock ofta bebisen och kroppen ökat såpass mycket i vikt att det är gör mer skada än nytta med löpning.  Hormonerna hjälper ju inte direkt till heller!

Min mamma bjöd mig på några goda kakor igår, som hon svängt ihop. Det är de bruna på bilden. Jag tyckte de var svingoda men smaken är visst olika; för andra tyckte de var torra och växte i munnen. Oj, vad bra jag sålde in de 🙂 Testa om du vågar!

2 1/4 dl mandelmjöl

1/2 dl sesamfrön

1 msk chiafrön

1/2 dl kakao

1dl jordnötssmör

1 tsk kokosolja

2-3 tsk sirap

Blanda till goa bollar