Riktigt bra mat för gravid(och egentligen för vem som helst)!

Det är jättebra att tänka på kosten under graviditeten. Det är ju självklart för de flesta, men vad är bra kost egentligen då?

Järn

När man är gravid är man i behov av vissa näringsämnen. Det mineral som de flesta kanske hört talas om är järn. Ett dominerande antal gravida kvinnor lider brist på detta men brukar bli ordinerade det genom tillskott. Det är trots det viktigt att man äter järnrik mat. Ens barnmorska brukar gå igenom det med en men det kan vara bra att påminnas. Järnbristen gör att man oftare kan bli sjuk och man kan bli väldigt trött och orkeslös.

Vissa livsmedel hämmar järnupptaget med undantag från järnet i kött. Dessa livsmedel är bla mejeriprodukter. Undvik därför att tex dricka mjölk till maten utan ta det till mellanmål eller frukost. Min barnmorska rådde mig till att vänta med kaffet en halvtimme efter lunch eller middag… Det var tufft =) Anledningen var just, som ni säkert vet, att koffeinet också är en ”hämmare” av järn och detsamma gäller  ämnen i te.

Kalcium

Brist på kalcium kan orsaka kramper i musklerna som gravid men järnbrist kan också vara en orsak till kramp. För tänderna och skelettets skull behövs kalcium. Eftersom omsättningen av mineralet ökar behövs större mängder av det. D-vitamin gör att vi tar upp kalciumet, så vitaminiserad mjölk eller yoghurt kan rekommenderas. En annan bra källa är fet fisk, såsom lax, regnbågsforell eller sill mm.

Jod

Använd jodiserat salt istället för tex flingsalt eller någon annan sort. Jodet är bra för ämnesomsättningen och för ditt barns utveckling i magen. Det kan också avhjälpa ömmande bröst. Vi pratar  dock inte om några stora mängder men man behöver tänka på det.

Folat

Många äter folsyra genom främst tillskott under graviditeten och det kan man gärna fortsätta med när man ammar. Det är främst bra för ditt barns utveckling men även för anemi. Tillskotten får ju helst inte bli ett substitut för mat rik på folsyra så se till att tänka på att få i dig mörkgröna bladgrönsaker, linser, bönor, apelsin mm.

Omega-3

I fisk och skaldjur finns stora mängder omega-3 fettsyror. De sänker blodtrycket, är bra både för mammans och barnets utveckling i hjärnan och skyddar mot infektioner. Fortsätt gärna med det om du ammar senare!

Fibrer

Magen kan för många krångla men äter man fiberrikt och dricker tillräckligt med vatten hjälper det till en bättre matsmältning. Grönsaker av alla de slag är bra, fullkornsprodukter och torkad frukt är super. Ärtor och bönor är också bra.