Ny på gymmet-del 1

Det kan vara läskigt att gå till gymmet. Man vet inte vad alla maskiner och redskap ska användas till, vart man ska börja, hur tekniken ska utföras mm.

Just nu är det proppfullt på gymmen och då brukar jag ha som plan B att hålla mig till ett fåtal redskap som de flesta ratar.

Den här maskinen är väldigt poppis bland killar.

kabelkille

 

Ofta blir det lite trångt om du vill ta den ena sidan och någon annan den andra. Killar tenderar att vilja använda båda sidor för vissa övningar. Mitt heta tips är istället denna modul! Om du får tag på den-släpp den inte! 😉

tjejkabel

 

Här kan du träna igenom hela kroppen med ofta bra utrymme. Det är bara klicka i olika dragredskap på trissan. Som du ser så är det fyra sidor med olika utformningar. Den till vänster går att justera upp och ner och passar således för stående, sittande och liggande övningar. De olika dragen brukar finnas bredvid i en stor korg, typ. Några förslag på övningar:

reverse-lunge-with-row

cable-twist

olympic-butt-b-2a

Straight-_Arm_Pull_Down

Single-Leg-Cable

 

Med de här övningarna tränar du igenom stora delar av kroppen och mycket av hållningsmuskulaturen. Gör övningarna direkt efter varandra men vila 1 min när du gjort ett varv. Börja med 1-2 varv om du inte tränat på ett tag. Naveln ska dras mot ryggraden genom hela övningen och andas ut när du drar i redskapet.

På första övningen får armarna gärna vara i linje med axlarna så man kommer åt denna muskelgrupp lite extra.

På andra övningen ska du känna att magmuskulaturen arbetar. Håll emot på tillbakavägen.

Rak rygg och öppen bröstkorg när du startar övning nummer 3. Håll emot när du går tillbaka till åtgångsläge.

Något framåtböjd men rak bål i övning nummer 4. Knäna lätt böjda likaså. Använd det längre repet så du kommer åt att träna baksida arm också.

Den sista övningen behöver inte utföras med extremt uppeläge. Låt inte andra muskler hjälpa till i rörelsen utan endast rumpan. Håll tillbaka på tillbakavägen.

Programmet passar dig som är gravid utan foglossning, i första trimestern eller träningsvan gravid senare under graviditeten. Har du ont i ryggen passar inte övning 4 bra. Behöver du vila så ta pauser när du behöver.

För nyblivna mammor behöver du träna upp bäckenbotten och tränat mer skonsamma övningar först. Särskilt om du varit inaktiv under graviditeten. Du behöver ha kommit tillrätta mer med inkontinens, om du lider av det.

 

Hör av dig om du vill träna med mig online eller live på karin@mamimami.se