Hållningträning

Kroppens muskler behöver samarbeta för att kunna fungera optimalt. När en muskel/muskelgrupp är skadad, svag eller spänd påverkar det andra muskler att ta över dess funktion, eller också hämmas. Det brukar leda till smärta och skada.

Under graviditeten och nära efter förlossningen är man i ett utsatt läge för att dra på sig mer skada än vid ens normala tillstånd. Man är i högre grad påverkad av hormoner och ens förändrade fysik och rörelsemönster ställer större krav på anpassning.

Många kvinnor tenderar att stå med vikten på ena benet, sitta med benen i kors, vicka på höfterna mm. Dessa rörelsevanor påverkar i ännu större grad under och efter graviditet.

Testa att ligga i grodställning på rygg för att ”jämna till” ett snedvridet bäcken, sovande rumpa mm. Har du problem med smärta i ländrygg, så är det toppen med en handduk i svanken. Om det gör ont när du släpper ner låren åt varsitt håll, så behöver du assistans av någon. Denne person får hålla emot till det läget det känns men inte gör ont. Efter ett tag kommer du kunna utföra den själv. Gunga från sida till sida med händerna som lätt gungar vardera knä. Ingen forcerad rörelse!

SupineGroinStretch

 

Idag körde jag ett styrkepass för bäcken/rumpa och hade med den här övningen i programmet. Jag vet att min ena sida är lite stelare och man känner det väldigt tydligt när man ligger i den här ställningen. Det är en bra övning för att öka kroppsuppfattningen och för att jobba upp en snygg rumpa 😉