Ge bort en förlossning!

De flesta av oss skulle nog hålla med om att vi trots allt har en bra förlossningsvård. Vi har resurser som mindre utvecklade länder bara kan drömma om.
Jag var ganska tuff innan jag skulle föda mitt första barn. När jag har funderat över det finns det flera faktorer som spelar in. Hade jag varit rädd för bristande vård eller inte haft råd att betala för den, skulle jag med all sannolikhet varit väldigt orolig inför förlossningen. Nu gick det bra när äldsta dottern kom men tuffheten fick sig en törn, pga smärtan. När Nina skulle komma önskade jag mig att föda utan smärtlindring, för jag gillade inte lustgas. Nu visste jag att jag får den hjälp jag behöver av stöd, vård och närvaro för att kunna fokusera och slappna av under förlossningens gång. Det gick bra även denna gång och jag födde utan smärtlindring.

Höjdpunkten är när man får sin bebis på bröstet för första gången. Då är allt annat som bortblåst och det finns bara jag och hon där(och pappan lite också;))
En mamma i Rwanda kanske aldrig får chansen att se in i sin bebis ögon för första gången och bebisen kanske inte får känna sin mammas hud mot sin och ligga i hennes famn. Jag kan inte föreställa mig hur det upplevs att inte veta om en själv och ens bebis kommer överleva förlossningen. Det är ju så att risken är stor att dö i barnsäng när man inte får tillgång till förlossning och eftervård på sjukhus. Siffror från 2005 visar att i länder söder om Sahara dör 1 mamma av 16 i barnsäng. Där finns inga funderingar på hur man ska komma igång med träningen efter, utan kanske snarare om det är dags att lämna jordelivet när förlossningen stundar. Man får kanske inte ens chansen att hålla om sin nyfödde och den lille bebisen får börja sitt liv med att förlora sin mamma.

Vi kan dock alla hjälpas åt att förändra dessa smärtsamma siffror! Nu på söndag är det mors dag och vi kan fira den genom att ge vidare det vi fått, till andra blivande mammor och bebisar. För 215 kr får en mamma en sjukhusförlossning i Tanzania eller i Kongo för 150 kr. Eller kanske vill du stödja Panzishukhuset som hjälper kvinnor med vård efter övergrepp men också förlossning. Önska dig detta av din man eller ge bort till din mamma och ära andra mammor i världen som inte blir ärade.

image