“A family member who never complimented me before told me how good I looked”

Ortorexi och ätstörningar speglar ofta en snedvriden och hård självbild/självförakt.

Rubriken ovan är ett citat av en kvinna som lider av ortorexi/ätstörning. Denna kommentar sa en släkting till henne, säkert i all välmening, men inte medveten om vilket intryck och avtryck det gjorde hos henne. Hon upplevde att denna personen inte noterat eller uppmuntrat henne tidigare, men NU när hon gått ner i vikt blev hon plötsligt synlig för honom/henne.

Komplimangerna fortsatte föda hennes självsvält och träningshets. På utsidan var hon ”perfekt” men på insidan var hon i ett fängelse. 

Läs hela artikeln HÄR

Jag tror att vi alla har en skadad självbild/kroppsbild. Det är kanske ofrånkomligt. Men vi är inte offer utan bestämmer själva vad vi ska tycka om oss. Mår vi dåligt när vi klämt i oss fyra kakor och en påse gott och blandat? Ja, det är möjligt men jorden går inte under och jag är rätt fin ändå liksom =) Jag behöver stoppa mina tankar och känslor och kanske se mina ”brister” med lite distans.

Medvetenhet motar Olle i grind

Vad säger din make/pojkvän? Känner du att han föder dina ätstörningar/träningshets/självförakt eller studsar hans komplimanger bara bort pga din svaga kropps/självbild?

Jag kommer ihåg när jag och maken var i början av vårt förhållande. Jag blev medveten om att jag var ganska omedveten om mitt självförakt. Stefan, min man, kunde ge flera komplimanger men dessa gick mig obemärkt förbi. Jag fokuserade mer på det negativa med mig själv att jag inte var speciellt mottaglig för att se det positiva med både in- och utsida . Hans kärlek bara rann av mig och tyvärr klandrade jag honom för att inte ge mig tillräckligt mycket uppmärksamhet. Stackars honom 😉

Idag tror jag att jag har vuxit på detta område och mina barn har även fått mig att få distans till mig själv.

Jagochvendela